airplane

Matkalla pienten lasten kanssa

Moni perheellinen on lähdössä reissuun kesällä pienten lasten kanssa ja monille matka on ensimmäinen. Omalla esikoismatkallani esikoiseni kanssa panikoin ennen lähtöä ja pakkasin mukaani lähes kaiken kotoa löytyvän. Mukaan lähti ehkä puoli matkalaukullista turhaa ja reissusta jäi pois kaikenlaista tarpeellista. Halusin jakaa kantapään kautta opittuja neuvojani lukijoillemme, jotka ovat painiskelemassa saman paniikin kanssa.

Pienille matkailijoille on tarjolla kaikenlaista turhasta tarpeelliseen. Ensimmäisenä kannattaa ajatella reissua lentokentälle, lentokoneessa ja sieltä kohdemaan hotellille. Lennolla alle kaksivuotiaat matkustavat huoltajansa sylissä ja toisin kuin monet ajattelevat, turvaistuin on vain tiellä, sillä sinulle ei siinä paljon sijaa jää. Jos budjetti riittää voit toki varata sylivauvallekin oman paikan ja siihen useimmilla lentoyhtiöillä saa ottaa turvaistuimen. Tämä kannattaa varmistaa kuitenkin ennen matkaan lähtöä samoin kuin se että turvaistuin mahtuu läpivalaisuun turvatarkastuksessa.

Minä itse suosittelen istuinten ja rattaiden pakkaamista (jos niitä tarvitset kohdemaassa) ruumaan ja ottamaan matkalle mukaan kantorepun. Minulla pienen vauvan kanssa kätevin on ollut Maduca kantoreppu jonka saa helposti päälle ja pois yksin matkustaessakin. Kantoreppu toimii myös pelastajana, kun haet matkatavaroita linjalta ja tarvitset käsiäsi. Kantorepussa pieni matkalainen myös nukkuu lentokentällä mukavasti läheisen sylissä. Hyvä kantoreppu säästää selkää ja hermoja.

Jos jostain syystä joudut odottamaan kentällä kauemmin kuin luulit on hyvä muistaa syödä (moni lentoyhtiö korvaa ruokakuluja viivästyneiden lentojen johdosta), kaikki on helpompaa täydellä vatsalla. Sen lisäksi monilta kentiltä löytyy nykyään leikkihuoneita missä aika kuluu lapsilla nopeammin. Helsinki Vantaalta löytyy kaukolentojen päästä myös leikkihuoneesta peti ja kertakäyttö lakanat, jos odotus käy pitkäksi ja pienet tarvitsevat nokoset. Tämä autuas keidas pelasti minut kerran viisikuukautisen tyttäreni kanssa, kun lentomme oli noin 10 tuntia myöhässä.

Pienten lasten kanssa kannattaa nousta koneeseen viimeisten joukossa, näin lentoemännät voivat auttaa sinua paikallesi ja jopa järjestää sinulle tilaa niin että saat viereesi tyhjän paikan. Näin esim vaipan vaihto koneessa on helpompaa ja kun tilaa on enemmän on sinullakin mukavammat oltavat pienen lapsen kanssa. Tämä on usein myös muille matkustajille mieluisampaa kun lapsikin on tyytyväisempi.

Useimmilla kentillä on myös joko käsimatkatavara kärryjä joihin saa lapsen istumaan tai kevyitä lastenrattaita, joita saa lainata. Älä siis huoli kärryjen tarpeesta lentokentällä.

Käsimatkatavarat kannattaa pientenkin kanssa pitää kompakteina. Vaippalaukkuun mahtuu kaikki tarpeellinen myös sinulle. Ykkösenä vaippalaukkuun pakataan tietysti vauvalle vaihtovaatteita sen verran että pari onnettomuutta sallitaan. Mukaan myös puklurättejä jotka toimivat myös vaipanvaihtoalustoina tarvittaessa. Pari riittänee.

Sen lisäksi tärkeää on muistaa vaihtovaipat (tietty). Lentokentiltä usein löytyy vaippoja, mutta kovaan hintaan ja kokosi on ehkä lopussa. Sen lisäksi kosteuspyyhkeet tulevat tarpeeseen sekä isompien että pienempien lasten kanssa. Yksi mitä en tajunnut ekalla reissulla ottaa mukaan on pieniä muovipusseja. Voit säästää omia ja kanssamatkustajien hajurauhasia kääräisemällä likaiset vaipat muovipussiin.

Ota myös mukaasi muutama viihdyke lapselle, mutta älä ihmeessä pakkaa koko leluarsenaalia. Useimmat lapset sammahtavat lentokoneessa unille uuvutavan lähtöselvityksen jälkeen. Minun lapseni nukkuivat aina oikeastaan melkein koko matkan.

Ruokaa on aina hyvä olla. Jotain naposteltavaa mikä ei sotke eikä haise kovasti. Pienemmälle vauvalle maitojen (luomu tai ei) lisäksi purkkiruoka ja lusikat matkustavat kätevästi, nykyään helppoja pussiruokia on kivempi kyllä pakata kuin lasipurkkeja. Koneessa pullon lämmittäminen onnistuu usein lentoemojen avustuksella.

Nousujen ja laskujen aikana on hyvä joko imettää pienimpiä tai tarjota vettä tai maitoa pullosta. Näin korvat eivät aiheuta ongelmia kun paine vaihtelee.  Säästä siis ruokinta koneen nousuun, älä imetä juuri ennen lähtöä. Isommat lapset syövät jo purkkaa tai juovat pullosta. Jos pieni on nuhainen kannattaa ennen koneeseen nousua tuutata nenäån suolaliuostippoja jotka avaavat tukkeutunutta nenää tehokkaasti. Toisille isommille lapsille kannattaa tarjota matkapahoinvointilääke puolituntia ennen nousua tai laskua, riippuen siitä kumpi ottaa mahasta enemmän.

Kohteeseen saavuttuasi kannattaa miettiä etukäteen miten pääset hotellille. Jos matkustat bussilla pienimmille kannattaa varata ruumaan mukaan turvaistuin ja parivuotiaille ainakin kevyt korokeistuin, jonka avulla turvavyön saa turvalliselle korkeudelle. Jos vuokraat auton samasta paikasta saa usein vuokrattua myös lastenistuimet mikä säästää vaivaa.

Hotelleissa on yleensä tarjolla matkapinnasänkyjä pienimmille lapsille veloituksetta. Selvitä tämä ennen matkalle lähtöä. Samoin syöttötuolin saa usein lainattua. Voit myös ostaa kevyen kankaisen syöttötuoli-insertin, jonka saa mihin tahansa selkänojalliseen tuoliin ja mahtuu käsilaukkuun.

Lämpimiin kohteisiin matkustaessa kannattaa lapsille varata sopivaa vaatetusta joka suojaa auringolta (aurinkolasit, hatut, pitkähihaiset ja lahkeiset kevyet päälivaatteet) ja mineraalipohjaista aurinkorasvaa joka on helppo levittää ja josta näkee että rasvaa on tullut laitettua kiemurtavalle lapselle varmasti joka neliösentille. Pienen lapsen iho palaa helposti ja se tulee suojata erityisen hyvin, jos haluat nukkuakin lomallasi. Muista myös pakata matkalaukkuun ensiapua varten laastareita, aloeveraa (kuumalle iholle), mahalääkkeitä, särkylääkettä kuumemittari, pikkuhaavoja varten esim basibactia ja kaukaisiin kohteisiin matkustaessa muista hoitaa rokotteet kuntoon hyvissä ajoin. Matkavakuutuskortti on hyvä olla mukana ja EU maissa myös lomake E27 jolla saat terveydenhuollon ilmaiseksi.

Kaikki matkustajat joilla on lapsia tietävät että aina ei kaikki mene putkeen ja toisinaan lapset itkevät ja kiukuttelevat. Tärkeintä on siis pakata mukaan iloinen mieli ja olla murehtimatta turhaan ikavystyneiden kanssamatkustajien mahdollisesti rumista kommenteista itkevän lapsen kanssa matkustaessa. Turhautuminen saa lapsesi vaan vieläkin huonommalle tuulelle. Muista että lapsellesi matka on ehkä ensimmäinen laatuaan ja siksi mukavaa olisi, jos siitä tulisi miellyttävä ja turvallinen kokemus. Hyvää matkaa!

Minun suosikkini:
1)      Manduca
2)      Trunky
3)      Aurinkolasit
4)      Kellukkeet
5)      Lavera mineraaliaurinkorasva

Be Sociable, Share!